Egy szobor a wagrami csatáról

A Bécs fölötti Wagram, egészen pontosan Deutsch–Wagram nevű falu mellett ütközött meg az osztrák hadsereg (mint az Ötödik Koalíció egyetlen kontinentális tagja) Napóleonnal. Könnyedén vethetném ide, hogy „természetesen” francia győzelemmel ért véget a dolog, de az ekkor már nem volt teljesen igaz. Mert az osztrák sereget az a Károly főherceg irányította, aki a nem messze lévő Aspern és Essling falu között május 21–22-én meghátrálásra kényszerítette az ellenséget: szóval, jó volt vele vigyázni. De Napóleon összeszedte magát, s ezzel a győzelemmel vágott vissza. A csata pokoli volt, az osztrák hadsereg (137.700 fő) kb. 40.000, a franciák (190.500 fő) kb. 37.000 embert vesztettek. Ezzel Napóleon térdre kényszerítette Bécset (mint várost), és Bécset (mint hatalmi központot), továbbá Károly főhercegnek egy életre elvette a kedvét a katonáskodástól, ki is iratkozott ebből a szakmából. Erről szól az egyik leghíresebb, Napóleonról szóló kép (Horace Vernet alkotása 1836-ból.)

800px-napoleon_wagram.jpg

A főút mellett, szinte a város határán, a sarkon található meg egy 1740-ben emelt polgárház, amelyben a csata múzeuma van. (Heimat– und Napoleonmuseum.)

20180814_134156-compressor.jpg

Ez volt Károly főherceg hadiszállása az ütközet alatt, s ezért a címe is ez: Erzherzog Carl Strasse 1., vagyis Károly főherceg u. 1. Jelenleg is a városka szélén van, s bejutni szinte lehetetlen: ugyanis csak április–november között lehet megtekinteni a tárlatot kizárólag vasárnap 10.00 – 16.00 óra között. Ennyi erővel meg sem kellett volna nyitni. (Tehát, mint kitalálható, nem tekintettem meg.) 

20180814_133548-compressor.jpg

A csata emlékműve a mögött van, az utca folytatásában, kb. 200 méterre egy kicsi, nevesincs parkocska közepén található meg. 1909. július 1-én avatták fel (a századik évfordulóra), alkotója Franz Seifert volt. A mű figuratív, igen könnyen értelmezhető (az egyik katona meghall, a másik állhatatosan mégis tartja a zászlót). Mivel nem vagyok igazán jó fotós, most átadom a szót, azaz a képet a T.M.F.B.S. kódnevű alkotónak, aki igen jó fotókat készített róla, s engedélyt adott nekem ezek reprodukálásra. 

bs1.jpg

bs2.jpg

bs3.jpg

A város központjában lévő Sahulkaparkban található meg még egy kicsi gót kápolna (1859), amely az elesetteknek állít emléket. Több látnivaló a városban – a csatával kapcsolatban – nincs. (Meg, tehetem hozzá, egyébként sem.)