Artstetten: egy császári álom vége

Az északkelet-ausztriai Artstetten kastélyát egyetlen okból kifolyólag érdemes meglátogatni: hogy az utas tiszteletét tegye az itt eltemetett Ferenc Ferdinándnak és Chotek Zsófiának. Az előbbinek a Habsburgok bécsi kriptájában (a Kapucinusok kéttornyú templomában) kellene ugyan nyugodnia, a feleségét azonban nemhogy életében, de még halálában sem fogadta be a Habsburg-dinasztia, I. Ferenc József megtagadta tőle az állami gyászszertartást, azt viszont senki nem vette volna a szívére, hogy a házaspárt különválasszák, így végül (1914. július 4-én) mindketten Ferenc Ferdinánd birtokára, Artstettenbe kerültek. (Kerülhettek volna akár a csehországi Konopiště-be is, amely szintén a trónörökös tulajdonában állt, mi több, ez volt a „főkastély”. Jól tették, hogy nem oda jutottak, mivel egy Habsburg mégiscsak Ausztriába legyen eltemetve.)

A kastély jelen pillanatban is az ő leszármazottainak tulajdonában áll. Az olvasó jogosan kérdi: hogyan lehet ez? Hiszen a császárság romjain megalakult Osztrák Köztársaság egyik első önvédelmi intézkedése az volt, hogy az összes Habsburgot kiutasította az országból, vagyonukat pedig elkobozta. Talán meghatotta volna a népuralom képviselőit a hátrahagyott három árva sorsa?

Nem; a dolognak jogi háttere volt. I. Ferenc József számára elviselhetetlen gondolat volt az, hogy császári és többszörös királyi trónjainak örököse egy cseh grófnőt vett feleségül. Mindennel baja volt: hogy belbirodalmi (tehát nem tud nemzetközi kapcsolatokat hozni magával), hogy cseh (az udvar nem szerette őket – azok sem a Habsburgokat), és hogy grófnő („csak” az). De nem volt mit tenni: Chotek Zsófiát kénytelenek voltak a trónörökössel való házasságkötése (1900) után hercegi rangra emelni. Megkapta a Hohenberg hercegi címet, ami beszélő név volt („Magashegyi”), ezzel is jelezve azt, hogy micsoda meredély tetejére jutott… De ez csak „Fürstin” volt, vagyis közönséges hercegi cím; 1909-ben lett belőle „Herzogin”, vagyis uralkodó család hercegnője. Ez elutasítottságán mit sem változtatott; mert Ferenc Ferdinánd aláírta azt az öröklési okiratot, amely szerint gyermekei nem örökölhették a trónt, csak a Hohenberg hercegi címet. (Nyilván arra gondolt, hogy amikor ő lesz az uralkodó, majd tesz arról, hogy a kontraktus némi felülvizsgálatra kerüljön.)

20180708_153650.jpg

A gőgös család aztán egy évtized múlva elvesztette minden vagyonát és hatalmát: 1919. április 3-án az új osztrák államban elfogadtak egy törvényt (Habsburgergesetz, röv.: HabsbG), amelyben örökre száműzték őket, a vagyonukat pedig elkobozták. Ennek fennmaradását 1955-ben, a második osztrák köztársaság létrehozásakor megerősítették. 1995-ig a Habsburgok nem is nagyon léphettek hazai földre, csak az uniós csatlakozás miatt kellett megváltoztatni ezt a szabályozást, bár a kitiltásuk elvileg még mindig hatályban van, de azt nem alkalmazzák. Hanem viszont így a Hohenbergek már nem voltak Habsburgok – vér szerint igen, jog szerint nem. Így ők maradhattak a köztársaságban, s Artstetten várában. Jót tett nekik a kitagadás…  

A vár amúgy sem volt régi Habsburg-vagyon: I. Ferenc vette meg a családnak 1823-ban, 1889-ben adta Károly Lajos főherceg fiának, Ferenc Ferdinándnak: addigra már jelentősen átépítették. 1913-ra készült el jelenlegi állapotában (a hét db. tornyot pl. 1912-ben emelték, mert hátul is van két kicsi). A Hohenbergek itt élnek, így az egész nem látogatható. A kastélypark délutánonként le van zárva a látogatók elől. Van állítólag benne tó, nem is egy, kút és fasor. Nem tudom, aki akar, nézzen utána: már délután érkeztünk oda, s a park 13.00 órától zárva volt. Mert ez még mindig Habsburg (bocsánat: Hohenberg) terület.

A várkastély a falu fölött helyezkedik el, vagy négy nagy hagymakupolája és egy barokk tornya. A beléptidíj egyébként mérsékelt. Viszont az is tény: nem sokat kapunk érte.

20180708_165239.jpg

A belső udvarba lépve ott találjuk azt a gépkocsit, amelyben a szarajevói merényletben a császári pár ült. Azaz nem: ez ugyan igazi autó, de az 1930-as években került ide, amikor egy filmforgatásra használták. Az igazi jármű a bécsi Arsenalban, vagyis Hadtörténeti Múzeumban található meg a Ferenc Ferdinánd véres egyenruhájával együtt.

20180708_161627.jpg

Az autó mellett egy szétaprózott kiállítás fogad minket, amely Ferenc Ferdinánd és Chotek Zsófia életét mutatja be. Sok eredetiségre ne számítsunk, mivel főleg fényképek, okiratok, használati- és emléktárgyak találhatóak meg bennük. Még nagy trófeagyűjteményt sem fogunk itt lelni, pedig Ferenc Ferdinánd végigvadászta a fél világot. Ha erre vagyunk kíváncsiak, Konopiště-be kell mennünk, ott megvan minden – bár a nácik annak egy részét felhasználták a saját céljaikra, szóval, ott is megritkult az állomány. Bemutatják persze még a Hohenbergek életét, talán a legérdekesebb azonban ezek között az a karszalag, amit a szovjetek adtak Max von Hohenbergnek: a trónörökös pár legidősebb fia ugyanis a szovjet megszállás alatt tíz éven át (1945-1955 között) a település megválasztott polgármestere volt, s ezt a karszalagot kellett viselnie. (Mellesleg testvérével, Ernsttel együtt megjárták Dachaut is: itt fél évig latrinát pucoltak. Max ekkor kiszabadult és háziőrizetbe helyezték a kastélyban; Ernst viszont egy másik KZ-ba került, ahonnan csak 1943-ban jutott ki.)

Különösen figyelemre méltó a család jelenlegi tagjait ábrázoló, túlzó színekkel tüntető, hihetetlenül silány festmény az utolsó falon. Ó, Tiziano! (Nem, nem ő festette. Ez a baj. Láttam ilyet a sigmaringeni várkastélyban is. Képtelenség, hogy ezek az mai arisztokraták nem tudnak egy normális festőt felfogadni, hanem a kirakodóvásárokról szedik össze a piktoraikat.) Továbbá valami okból kifolyólag az egyik szobában egy Hitler-fejszobor áll a falnak fordítva, mellette egy másik büszt van, amely olyan, mint ami profilból vagy Göringet, vagy Titot ábrázolja – hiába kerestem rajta feliratot. Aki felfedezi, miről van szó, kap egy doboz sört. Van még egy kis Rudolf és Miksa főherceg kollekció, de ezek lényegtelenek.  

20180708_161212.jpg

A kastélyhoz tartozik még a helyi plébániatemplom, amelybe a főherceg eredeti barokk szobrokat hozatott a birodalom területéről. Ettől függetlenül egy tisztes falusi imahely, semmi több. (Állítólag be van építve ide egy isztriai templom kapuzata is – lehet, de ez nem javít a helyzeten.) Alatta dereng a kripta, ahol a fejedelmi pár nyugszik. Nem a templomból lehet lejutni oda, hanem az alsó bejárat melletti parkból, a parkban a kastéllyal szemben állva balra található meg a bejárata: kívül fémajtó, belül vasrács. Ami mindig zárva van, de aggodalomra semmi ok: a múzeum pénztárához kell menni, ahol ingyen kiadják a kulcsokat. Ami még furább: senki nem ellenőrzi a kriptában (amelynek többi részében a Hohenbergek alusszák örök álmukat), hogy mit csinál a látogató. A jelek szerint azonban ez utóbbiakban van tisztelet irántuk, mert a hely kifogástalan állapotban leledzik.

20180708_164318.jpg

A bejárat mellett jobbra található meg a két szürke kőszarkofág. S ne higgyük, hogy ez valami szükségmegoldás volt: már 1910-ben elkészült, mivel Ferenc Ferdinánd eleve ide akart temetkezni. Így hát itt, ebben a vidéki, csendes helyen fogadják alattvalóik ükunokáinak látszat szerint tisztelgő, de leginkább csak kíváncsi látogatásait.