Hogyan néz ki belülről egy hűtőtorony?

Mindannyian láttunk már hűtőtornyokat - leginkább a kocsi ablaka mögül. Ott állnak ezek hatalmas, betonból készült hiperboloidok, s hol eregetik, hol okádják magukból a füstöt.

dsc_0804-compressor2.jpg

A környezetvédők előszeretettel mutogatják őket, mint az ipari szennyezés jelképeit, de ezzel teljesen félrelőnek, mert a hűtőtornyok a világ legjámborabb teremtményei: nagyon megtakarítják a vízfogyasztást.

Biztos sokan elgondolkodtak azzal, hogy mi lehet e néha 100 méter magas tornyok mögött? Nos, felfedem a titkot, mert én bejutottam egy ilyenbe. Hol hol van ez, Magyarországon vagy külföldön, legyen az mindegy. Ugyanis amibe beléphettem, az az ún. Heller-Forgó-hűtőtorony, ami a világ minden pontján megtalálható. Magyar találmány: Heller László és Forgó László szabadalmaztatta még 1958-ban Budapesten, előbb néhány szocialista ország rendelte meg, aztán az egész világ. Ehhez képest én nem tudok róla, hogy lenne nekik szobruk Budapesten, vagy bárhol az országban. Pedig csak elég beütni a keresősávba azt, hogy "Heller system cooling tower", s ömlenek ki a találatok.

A műszaki leírás mellőzöm, mert nem sokat értek belőle. De a lényege az, hogy a felhasznált forró gőzt ez a torony hűti le vízfecskendezéssel és huzattal úgy, hogy az így lehűlt gőz visszaforgatható a rendszerbe. Ezáltal az ipartelep vagy erőmű vízfogyasztása a minimumra korlátozódik.

Lépjünk be a belsejébe!

dsc_0769-compressor.jpg

Ez a füstgáztisztító és kéntelenítő egység. A piros cső hozza a füstgázt.

dsc_0781-compressor.jpg

dsc_0786-compressor.jpg

A hűtőtorony héjának (vagyis magának a toronynak) a feladata a szellőzés állandó biztosítása. Keresztoszlopos alja nem azért van így kiképezve, mert művészi hatásokra törekedtek a tervezők, hanem azért, meg mögöttük vannak a gőz hűtőbordái, innen megy vissza a kondenzvíz a kazánokba. Ezeknek szigorúan 60 fokos szögben kell elhelyezni a legjobb légcserélő hatás elérése érdekében.

dsc_0768-compressor.jpg

A hűtőbordák pedig így néznek ki.

dsc_0773-compressor_1.jpg

Ó, ha én feljuthattam volna oda!

dsc_0779-compressor.jpg

Maradt látványnak a földszint.

dsc_0774-compressor.jpg

Egyébként tesz az emberre olyan hatást, mint egy hatalmas székesegyház: csak ez az ipar katedrálisa. Szeretem.

(Ps: Ha valaki felismeri, hogy ez melyik telephely hűtőtornya, az ezt a tudást fojtsa el magában. Már kénytelen voltam ilyen kommentet törölni. Nem véletlenül nem árultam el a konkrét helyet, megvan arra nekem a jó indokom. Kéretik ezt tiszteletben tartani.)

dsc_0783-compressor.jpg

 

 

Címkék: ipartelep